Râurile României seacă, unul după altul
Patru râuri au secat, luni, în România: au secat complet Glavacioc și Sabar, în sudul țării, și porțiuni din Bahlui și Miletin, în nord-est. Multe altele ar putea fi în aceeași situație, dar nu sunt monitorizate, iar 658 de localități primesc apă doar în anumite intervale orare, din acest motiv. Mai multe poți citi la Europa Liberă, care a urmărit și situația din Moldova și Bulgaria.
Greenpeace România a organizat chiar un protest din mijlocul albiei secate a Parcului Natural Comana, din județul Giurgiu.
Aproape un sfert din suprafața agricolă a țării a fost calamitată de secetă, iar în multe orașe din România s-au înregistrat temperaturi cu 3 grade Celsius peste medie, la începutul lunii august, scrie Meteo Radar. România riscă să piardă până la 30% din recolta de porumb, potrivit Agerpres.
„Întrebarea nu este dacă vom muri, ci când vom muri”, rezumă pentru RFI o tânără fermieră de la Urziceni. Un sătean din județul Botoșani spune pentru Adevărul că „este pârjolit totul, îi moarte, gata”.
Deșertificarea face ca România să piardă 1.000 de hectare de teren arabil în fiecare an, scrie Euronews. Europa Liberă a scris, în trecut, despre deșertificarea Olteniei.
Secete au mai fost, dar devin din ce în ce mai dese, conform HotNews. Secretarul de stat Sorin Banciu spune pentru Antena 3 că România are noroc că nu are probleme la fel de grave ca Portugalia sau Grecia. Însă climatologii avertizează că situația se va amplifica dacă țările de pe Glob nu vor acționa coordonat pentru a reduce emisiile de gaze de seră.
Sursa: RFI