Activiștii de mediu contestă emiterea autorizației de mediu pentru microhidrocentrala de pe râul Taia din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Asociațiile de mediu Bankwatch România și Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au contestat intenția Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara de emitere a unei noi autorizațiii de mediu pentru microhidrocentrala de pe râul Taia din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, după ce autorizația precedentă a fost anulată de instanțe.
La 23 mai 2022, APM Hunedoara a dipus o decizie de emitere a autorizației de mediu pentru microhidrocentrala de pe Taia. Dacă contestațiile ecologiștilor sunt respinse, în termen de 30 de zile, APM Hunedoara poate emite noua autorizație de mediu.
Activiștii susțin că decizia de emitere a autorizației de mediu încalcă sentința Curții de Apel Alba din 2018 prin care a fost anulată o primă autorizaţie de mediu pentru MHC Taia.
În sentința primei instanțe, întărită prin respingerea recursurilor, se concluzionează: ”Față de localizarea proiectului și față de dispozițiile legale incidente cauzei sus prezentate nici nu era posibilă efectuarea de investiții sub forma construirii de microhidrocentrale”, se arată în plângerea activiștilor de mediu.
În 2019, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş, a explicat pentru G4Media.ro de ce a redeschis procedura pentru acordarea unei noi autorizaţii de mediu în cazul microhidrocentralei (MHC) de pe râul Taia (un afluent al Jiului de est), amplasată parţial în situl Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina, deşi instanţa a declarat-o ilegală, iar Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement.
Directoarea a explicat că instanţa Curţii de Apel Alba a anulat doar autorizaţia de mediu pentru MHC Taia, dar nu a dat şi o decizie de desfiinţare, demolare şi readucere a sitului la starea iniţială.
Potrivit APM Hunedoara, microhidrocentrala de pe râul Taia a primit autorizaţie de mediu în 2009, pe când amplasamentul nu era situat în limitele Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
Potrivit unor documente ale Comisiei Europene, MHC Taia a primit un prim aviz de mediu pe 21 octombrie 2009, în vreme ce Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina a fost desemnat drept sit de importanță comunitară pentru regiunea biogeografică alpină (arie protejată) prin Decizia 2010/42 a Comisiei Europene din 22 decembrie 2009.
În 2015, Comisia Europeană a anunţat autorităţile române că a deschis o procedură de infringement din cauza a 27 de microhidrocentrale construite pe râuri, printre care și MHC Taia, şi care afectează flora şi fauna.
Vidrele, racii, tritonii și zglăvoacele, în pericol
Biologul Călin Dejeu, expert în arii protejate, explică faptul că microhidrocentarla de pe râul Taia a afectat habitatele mai multor specii de plante şi animale.
„Mediul a fost grav afectat prin construirea ilegală a unei microhidrocentrale pe râul Taia. Orice microhidrocentrală presupune devierea râului într-o conductă de aducțiune.”
Pe vechea albie rămâne un ecosistem secundar, degradat, un pârâu de cele mai multe ori intermitent. Ecosistemul lotic inițial practic dispare. Pentru că orice habitat acvatic depinde de apă, iar majoritatea debitului este deviat în conductă. Situația este foarte gravă la noi și pentru că avem o climă continentală, râurile au oricum debite mici, și orice captare poate să fie fatală ecosistemului.
Principalele specii afectate sunt speciile protejate din formularul standard al sitului Natura 2000 Grădiștea Muncelului Cioclovina care depind de râu și de zona ripariană: zglăvoaca, racul de ponoare, vidra, tritonul comun transilvănean. În plus, a fost grav afectat, până aproape de dispariție, habitatul prioritar 91E0 (arinișul)”, a declarat biologul Călin Dejeu pentru publicația on-line G4Media.ro.
Cine vrea să construiască microhidrocentrala de la râul Taia
Firma care a formulat cererea de a obține autorizația de mediu este Hidro Clear din Sibiu. Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, firma este deținută de 2 companii din Italia, Clear Energy, reprezentată de Igor Siccardi, și Etea Rinnovabili, reprezentată de Silvio Allamandi.
surse: G4media, foto