Blog
De ce nu are România o lege care să protejeze arborii seculari

De ce nu are România o lege care să protejeze arborii seculari

Spre deosebire de multe alte țări, România nu are până în momentul de față o lege dedicată protecției arborilor remarcabili, deşi potențialul este enorm.

O radiografie în cifre: conform platformei www.arboriremarcabili.ro au fost identificați peste 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut.

Arborii remarcabili sunt adesea priviți ca elemente ale moștenirii culturale și istorice de către comunitatea locală, sunt puncte de reper și adevărate simboluri ale rezistenței în timp. Sunt, în același timp, adăpost pentru întregi ecosisteme de licheni, reptile, păsări și mamifere.

Tocmai de aceea, în sesiunea anterioară legislativă am depus un proiect de lege, alături de colegul meu Aurel Oprinoiu, prin care ne propunem să protejăm arborii seculari odată înregistrați într-un registru oficial. Proiectul a fost scris alături de specialiști în domeniu, cărora le mulțumesc: Tibor Hartel și Arghiuș Viorel de la Universitatea Babes-Bolyai, coordonatorii inițiativei Arbori Remarcabili din România  (https://arboriremarcabili.ro/ro/despre-proiect/), Florin Stoican și Laura Bouriaud. De altfel, inițiativa www.arboriremarcabili.ro a fost inspirația proiectului de lege – o inițiativă civică care sperăm să nască și o legislație coerentă cu potențialul uriaș pe care îl are România.

Numeroase țări aveau deja legislații care să protejeze arborii remarcabili la momentul la care am depus noi proiectul de lege: Spania, Portugalia, Germania, Marea Britanie sunt doar câteva din țările care au înțeles cu mult timp în urmă importanța protejării arborilor istorici.

Cum definim arborii remarcabili?

Sunt arborii din fondul forestier naţional sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităţilor, care prezintă o valoare cultural-istorică documentată, pentru zonă şi comunitate, fiind legaţi de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă şi îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele caracteristici:

a) au o circumferinţă minimă a trunchiului, măsurată la 130 cm de sol în amonte;
b) au vârsta de minimum 160 de ani;
c) prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă şi comunitate, fiind legaţi de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă.

Tot specialiștii ne-au ajutat să trasăm și limitele de tăiere a acestor arbori, pentru a proteja cât mai mulți dintre aceștia:

„Tăierea şi valorificarea arborilor remarcabili, indiferent de proprietate, este permisă numai în următoarele cazuri:

a) arborele remarcabil este complet uscat, cu excepţia cazurilor în care extragerea lemnului mort este interzisă;
b) arborele remarcabil este dezrădăcinat din cauze naturale, cu excepţia cazurilor în care extragerea arborilor doborâţi este interzisă;
c) arborele remarcabil pune în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor şi nu există altă modalitate de a reduce acest risc, în urma unei evaluări făcute de către autoritatea responsabilă.”
Pe data de 11 octombrie 2021, proiectul a fost supus la vot în Senat și a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare. De atunci, însă, au trecut 8 luni, 8 luni în care ar fi putut fi adoptat și în Camera Deputaților și ar fi putut deja fi pus în aplicare.

Cu toate acestea, puteți spune că sunt de un optimism de neînțeles, dar eu am speranțe că acest proiect va ajunge în acest an la vot și sper să vedem un Parlament al României care înțelege valorile naturale pe care le are țara noastră și că acestea trebuie protejate.

sursa: greenreport,
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x