Tăierile ilegale de păduri în România s-au dublat ultimii zece ani, o problemă alarmantă
Pădurile României dispar în ritm alarmant. În fiecare oră, sunt defrișate șase hectare, însumând, într-un an, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiate ilegal în țara noastră. ONG-urile au tras, an de an, semnale de alarmă.
Cât de grea este lupta pentru a proteja pădurile României
„Începem să ne pierdem încrederea parțial în justiția din România. Din fericire, mai există o justiție corectă pentru că avem deja peste 200 de procese cu autoritățile din România pe tăierile ilegale, deliberate și planificate. Și le câștigăm, ceea ce înseamnă că autoritățile din România sunt în eroare și a trebuit să-i corectăm, a trebuit să escaladăm și la Comisia Europeană. Chiar în aceste zile, reprezentanți ai autorităților din România sunt la Bruxelles pentru a le spune că lucrurile sunt sub control în România. Timp în care, noi suntem, de asemenea, în discuții cu Comisia Europeană și le oferim noi dovezi că chiar în timp ce noi discutăm aici pe același subiect, sunt străpunse păduri virgine, care nu fuseseră niciodată, exact în locațiile în care este deschis infringementul pe tăieri ilegale și pe distrugerea ariilor protejate.”, a transmis Gabriel Păun, președintele Asociației Agent Green.
O delegaţie a Ministerului Mediului, condusă de Tanczos Barna a participat miercuri şi joi, la Bruxelles, la o serie de întâlniri cu membrii Parlamentului European, pentru a soluţiona procedurile de infringement din domeniul mediului, potrivit AGERPRES.
Participanţii au discutat despre solicitările depuse în Comisia PETI cu privire la tăierile ilegale de păduri din România. Europarlamentarii au informat delegaţia Ministerului Mediului asupra deciziei de susţinere a unei abordări comune pe acest subiect, indiferent de partidul politic sau grupul parlamentar din care fac parte.
Prețul lemnului s-a dublat
Președintele Asociației Agent Green a mai vorbit și despre prețurile lemnului care au crescut aproape dublu, după începerea războiului și în contextul pandemiei. În acest moment, prețul lemnului este unul record și este o cerere foarte mare pe piață, ceea ce înseamnă o suprasolicitare pentru pădurile României.
Lemnul se folosește, de asemenea, și pentru a produce energie. „Un pericol fără precedent, mai ales că acum nu prea mai putem arde cărbuni, nu sunt suficiente gaze și se cere tot mai mult lemn pentru construcții.”, a mai spus Gabriel Păun.
Ce spune Ministerul Mediului
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a spus vineri, într-o conferință de presă, că în perioada 2021-2022 nu au existat tăieri ilegale de lemn pe suprafeţe mari, el precizând că nu a primit sesizări de la niciun ONG sau de la cetățeni, în legătură cu despădurirea unor suprafeţe însemnate de teren.
Tanczos Barna a mai spus că s-au luat măsuri în legătură cu tăierile ilegale: că numărul controalelor făcute pentru a-i găsi pe cei care taie ilegal lemn, depășește 20.000, că s-au dublat contravențiile și că au crescut cu 20% plângerile penale.
Citiți și articolul următor : România pierde trei hectare de păduri pe oră
surse: euronews