Doar de la începutul anului Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde
De la începutul anului Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde, asta doar cazurile despre care știm și am scris. Este vorba despre o bucată din Parcul Grozăvești, Parcul Prisaca Dornei și o bucată de spațiu verde de pe strada Fabrica de Glucoză.
Defrișările au avut loc fără aviz, iar făptuitorii au fost amendați cu 100 de lei de copac tăiat, dar dacă plătesc în termen de 15 zile, ajung la 25 lei/copac. Aceștia vor să dezvolte acolo proiecte imobiliare de sute de mii de euro, chiar milioane de euro.
Amenda este ridicolă, motiv pentru care această practică a fost frecvent întâlnită și probabil va mai fi folosită dacă lucrurile nu se schimbă. Dacă pentru investitori este avantajos, pierderile pentru oraș sunt imense. Indiferent că sunt pe domeniul public sau privat, copacii își fac treaba și reduc poluarea, iar aceste pierderi mari de vegetație nu fac decât să înrăutățească situația în care ne aflăm, aer din ce în ce mai poluat (avem infringement pe poluare), tot mai mulți oameni bolnavi, copii cu astm și tot felul de alergii.
Amenda de 100 de lei este stabilită de o Hotărâre de Consiliu General din 2009. Este vorba despre HCGMB 304/2009 privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care prevede pentru tăierea arborilor fără aviz amenzi între:
50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice;
1000 la 5000 de lei pentru persoanele juridice;
În cazul arborilor protejați, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice.
Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, actualizată, prevede amenzi mult mai mari, dar aceasta se referă la spațiile verzi din domeniul public, spune Poliția locală.
De exemplu, pentru tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor și arbuștilor, amenda prevăzută este de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.
Pentru diminuarea suprafeței spațiilor verzi, amenzile sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat.
O altă problemă este că până și amenzile date prin Hotărârea Consiliului General din 2009, care sunt ridicol de mici, nu sunt plătite integral, deoarece Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravențional prevede că în termen de 15 zile se poate plăti jumătate din minimul amenzii. Astfel că se ajunge la jumătate din 50 de lei, ceea ce înseamnă 25 lei/arbore tăiat.
Dan Trifu, președintele Asociației Ecocivica, spune că până acum trei ani tăierea arborilor fără aviz era încadrată și ca infracțiune, dar prevederea a fost scoasă.
”Până în urmă cu 3 ani, vegetația din spațiile verzi urbane era prevăzută în Codul Silvic ca vegetație din afara fondului forestier, dar care se supunea prevederilor Codului Silvic în ceea ce privește sancțiunile. Ca atare, dacă la momentul respectiv, dacă se tăia mai mult de 3mc, fapta era penală și puteai să primești amendă penală sau condamnare cu închisoarea.
Dar articolul respectiv a fost scos și rămâne numai o contravenție în baza hotărârii Consiliului General al Municipiului București și unele sancțiuni.
De aceea în ultima perioadă avem o avalanșă de tăieri ilegale, pentru că acești deținători de terenuri cu vegetație numeroasă, care doresc să construiască ceva pe teren, știu că nu mai este infracțiune și atunci taie și primesc o amendă destul de mică”, a explicat Dan Trifu.
Acesta spune că fenomenul poate fi stopat prin creșterea amenzilor și stipularea în lege ca fapta să fie infracțiune. ”Altfel se defrișează tot”, spune Dan Trifu.
Am vorbit și cu fostul senator USR, Mihai Goțiu, de ce a fost scoasă această prevedere din Codul Silvic. Acesta a confimat faptul că în 2020 Codul Silvic a fost modificat în acest sens, modificarea fiind făcută la vremea respectivă pentru că se trezeau cu dosare penale cei care își curățau pajiștile împădurite sau livezile.
Până atunci, art. 107, din Codul Silvic, alin. (1) prevedea că ”Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică… La modificările din 2020 s-a scos partea cu ”din vegetația forestieră din afara acestuia”.
”În forma inițială a propunerii legislative (la care am fost și eu co-inițiator) nu a era prevăzută modificarea asta. A fost, însă, un amendament propus în discuțiile din Comisii, nu mai țin minte cine l-a propus, țin minte, însă, că argumentul modificării era că se trezeau cu dosare penale cei care își curăță pajiștile împădurite sau livezile, pentru că, într-adevăr, sunt multe pajiști împădurite, unde se apucă proprietarii, la un moment dat, să le curețe.
Argumentul făcea sens, de-asta nici nu am făcut o miză din respingerea modificării propuse. Nu știu dacă cei care au propus și susținut modificarea aveau în minte eludarea dosarelor penale pentru tăierile din parcuri și nu cred că s-au gândit că portița asta va fi folosită de niște mafioți în modul ăsta. Mai degrabă avocatul unui imobiliar a găsit ”portița” asta, ulterior modificării”, ne-a explicat Mihai Goțiu.
Fostul senator spune că soluția ar fi adoptarea Legii spațiilor verzi, care e blocată de anul trecut la Camera Deputaților.
”La Art. 16, în forma adoptată de Senat, alin. (1) și alin. (2), lit. l), se arată că: ”distrugerea prin tăieri necorespunzătoare și/sau ilegale, vandalizarea vegetației” atrage răspunderea civilă, contravențională și penală, după caz. Pentru a nu mai exista dubii de interpretare, s-ar mai putea adăuga un articol, în forma de la Cameră, în care unele dintre faptele prevăzute la alin. (2), cum ar fi lit. c), d), h), i), k) și l) să fie prevăzute expres ca fapte penale și pedepsele.
Asta ar fi cea mai rapidă formă de rezolvare a problemei, într-o săptămână, maxim două, cu tot cu publicare în Monitorul Oficial. O lege nouă ar putea dura de la câteva luni la câțiva… ani. Problema e că și forma actuală a Legii spațiilor verzi e blocată de ”prietenii” imobiliarilor din Parlament, de-asta stă de atâta timp blocată”, a explicat Mihai Goțiu.
Am vorbit cu Ana Maria Ciceală, consilier general USR, despre amenzile ridicole prevăzute în hotărârea Consiliului General. Aceasta spune că va iniția un proiect de hotărâre prin care să fie majorate.
”Sunt amenzi derizorii, voi investiga de ce sunt atât de mici la nivelul Municipiului București. În calitate de consilier general pot să inițiez proiecte, inclusiv pe cuantumul amenzilor, respectând limita impusă de lege.
Limita minimă a amenzii contravenţionale este de 25 lei, iar limita maximă nu poate depăși 5.000 lei, în cazul contravenţiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene ori ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Voi iniția un proiect de hotărâre prin care voi propune majorarea la maxim a amenzilor. Cu siguranță aceste amenzi mici încurajează defrișări de arbori în București, de către investitori, de către privați, care își doresc să construiască cât mai mult”, a declarat Ana Maria Ciceală pentru HotNews.ro.
Potrivit Ordonanței nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește că amenda contravențională nu poate depăși 5.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene ori ale Consiliului General al Municipiului București.
Defrișări Parcul Prisaca Dornei
La începutul lunii aprilie, 24 de copaci din Parcul Codrii Neamțului din Sectorul 3 al Capitalei au fost puși la pământ. Acesta are în total 2.976 mp în acte și au rămas doar câțiva copaci pe margine. Potrivit informațiilor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, copacii au fost tăiați fără aviz, deci ilegal, iar proprietarii au fost amendați cu câte 100 de lei/copac tăiat. Proprietarii vor să construiască pe spațiul verde un supermarket.
Defrișări Parcul Grozăvești
La finalul lunii martie, 49 de copaci din Parcul Grozăvești din București au fost puși la pâmânt, de pe un teren de circa 3,5 hectare. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, arborii au fost tăiați fără aviz, iar proprietarul a fost amendat cu 4.900 lei. La începutul lunii aprilie, pe teren nu mai era niciun arbore sau arbust.
Parcul a fost pus în posesie, iar proprietarii de pe bucata defrișată doresc să construiască acolo blocuri de până la 23 de etaje, potrivit unui certificat de urbanism cerut în aprilie 2020.
Defrișare Fabrica de Glucoză
Terenul de pe strada Fabrica de Glucoză 6D are o suprafață de două hectare.
În luna februarie, au fost identificaţi 157 de arbori defrişaţi fără aviz de specialitate. Executantul lucrărilor, persoană fizică, a fost sancţionat de Poliția Locală a municipiului București cu amendă contravenţională în valoare de 2850 lei, doar pentru 57 de arbori. Pentru restul de 100 de arbori acesta a fost sancţionat contravenţional de poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Sector 2.
”Menţionăm că, potrivit O.G. 2 /2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru una şi aceeaşi faptă se poate aplica numai o singură sancţiune contravenţională principală şi una sau mai multe sancţiuni complementare. În luna aprilie, poliţiştii locali ai D.G.P.L.C.M.B. l-au mai sancţionat pe executantul lucrărilor – persoană fizică – cu amendă în valoare de 400 de lei pentru tăierea ilegală a altor 4 arbori. Până în prezent, pe terenul menţionat nu au mai fost constatate alte defrişări”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
În ultimii ani, toată bucata de pe partea dreaptă a străzii Fabrica de Glucoză, unde a fost o pepinieră, a fost defrișată și s-a construit sau se construiește.