14 angajați ai Ocolului Silvic Poieni sancționați pentru jaf din pădurile statului
Corpul de Control al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA a luat la puricat timp de două luni Ocolul Silvic Poieni, acolo unde anul trecut, într-un interviu acordat echipei RECORDER, un silvicultor a denunțat tăieri ilegale și presiuni exercitate de silvicultori și oameni de afaceri pentru a fi încălcată legea.
Echipa trimisă de la București, unde se află sediul central al Regiei Pădurilor, a descoperit mai multe nereguli privind exploatarea și administrarea pădurii, dar și pagube de aproape 400 de mii de euro din cauza tăierilor ilegale.
Cel puțin 14 angajați ai Ocolului (pădurari, șefi de district, responsabili departamente și șeful de ocol) au fost sancționați, măsurile au vizat diminuarea salariului și retrogradări.
Inspectorii de la București au verificat activitatea de la Poieni pe ultimii șapte ani, perioada 2016 – 2022. Din documentele aflate la sediul Ocolului Silvic și din memoriile de pază (intranet) a reieșit că din pădurile statului aproximativ 8200 de mc de lemn au fost identificați ca fiind tăieri ilegale, cu o valoare de piață de 1.87 milioane RON. De menționat că verificările în teren vor continua în primăvară.
“Având în vedere că, din cauza stratului mare de zăpadă nu au fost efectuate verificări în teren, propunem continuarea controlului într-o perioadă în care condiţiile meteo sunt favorabile pentru această activitate, care va fi stabilită prin decizia directorului general al Regie Naţionale a Pădurilor”, este menționat în documentele interne ale RNP.
Raportul arată că majoritatea silvicultorilor anchetați erau responsabili de pagube De la cateva zeci de metri cubi de lemn ilegal, până la mii de metri cubi. Este și cazul unui canton unde au fost identificați 1874 de mc exploatat fără nicio justificare.
O cantitate de lemn cu o valoare de piață de peste 600 de mii de lei. Nu doar că tăierile ilegale au afectat pădurile de stat, dar echipa ROMSILVA a descoperit că cei de la conducerea ocolului nu s-au ocupat de recuperarea prejudiciului deja identificat și că multe sume de recuperat nici măcar nu au fost inregistrate în actele contabile.
“O valoare foarte mare de 1.543.819 lei este nerecuperată de la pădurarii titulari ai cantoanelor silvice/personal silvic vinovat. De asemenea, din aceleaşi documente prezentate de personalul ocolului rezultă că, o mare parte din valoarea pagubelor nejustificate constatate prin actele de control (integral din 2018 – 2019) au fost înregistrate la compartimentul contabilitate al ocolului în lunile noiembrie – decembrie 2021 şi ianuarie 2022”, au notat inspectorii.
Valoarea pagubelor care nu au fost înregistrate în actele contabile este de 650 de mii de RON, echivalentul a peste 130.000 de euro.
Tăierile ilegale și recuperarea prejudiciului nu sunt singurele probleme descoperite la Poieni. Cei de la Ocolul Silvic nu au excelat nici la capitolul îngrijiri, sau lucrări legale de exploatare.
În perioada 2020-2021 inspectorii Regiei au descoperit că nimeni de la Poieni nu a urmărit “remedierea deficienţelor/neregulilor constatate şi nici a lucrărilor propuse (descopleşiri, degajări etc), deşi acestea au fost consemnate în notele de constatare anexate”, dar și că programul anual de recoltare nu a depășit 55% din ceea ce era stabilit. Mai mult decât atât, nici măcar în cazul lucrărilor executate nu a fost identificată o situație conformă.
Același lucru este valabil și-n cazul lucărilor de combatere a daunătorilor. Inspectorii Romsilva au descoperit că pentru perioada 2020-2021 compartimentul pază şi protecţia pădurilor și cel de contabilitate din cadrul Ocolului Silvic Poieni nu dețineau evidenţe și nu au întocmit bonuri de lucru și/sau procese-verbale de recepţie.
“În timpul controlului s-a solicitat compartimentului contabilitate al ocolului silvic situaţia gestionară a partizilor, dar aceasta nu a fost pusă la dispoziţia comisiei de control, motivul invocat de contabilul şef fiind că această situaţie nu există în evidenţele contabile”.
Nici în cazul partizilor aflate în evidențe lucrurile nu sunt perfecte. Inspectorii au identificat că unele dosare nu erau complete. Fie nu erau nominalizați angajați responsabili pentru predarea și reprimirea parchetelor, fie procesele verbale nu erau înregistrate sau semnate, fie au fost permise exploatări fără a exista o prelungire de autorizația de exploatare. Una dintre partizile identificate cu probleme de echipa de control a fost contractată de firma Novaartis, despre care Rise Project a descoperit că a fost și furnizor al austriecilor de la Schweighofer.
Aceeași firmă apare menționată într-un alt raport de control realizat la ocolul Silvic Poieni în 2008. Mărturiile pădurarilor consemnate în procesul-verbal reflectă situații dramatice și metehne de sistem perpetuate până în prezent
Iată un fragment:
,,Nu am anunţat ocolul silvic de frică că voi fi dat afară, dar brigadierul (n.r. G… T…) a ştiut căci el era în teren cu patronul în fiecare zi (patronul B… D…), plus că am întrebat pe brigadier dacă au autorizaţie de exploatare, a spus că au. (….) În luna decembrie 2007 au intrat şi au tăiat în ua 175B firma Novaartis, dar pe mine nu m-a întrebat nimic. În plus am fost ameninţat că voi fi dat afară din silvicultură căci patronul are pile, dacă îi opresc să taie pe lângă parchet cum tăiau în altă parte”.
Sursa: andreiciurcanu, foto