Blog
Instrument de vizualizare a calității aerului în orașul în care locuiți

Instrument de vizualizare a calității aerului în orașul în care locuiți

Publicată 2021-06-18 – Data ultimei modificări 2021-10-19 – 5min read – Photo: © Photo by Geo Mada from Pexels

Noul instrument de vizualizare a calității aerului în orașele europene vă permite să verificați nivelurile de poluare a aerului pe termen lung în orașul în care locuiți.

În cadrul noului instrument de vizualizare a calității aerului, orașele sunt clasificate de la orașul cu aerul cel mai curat la orașul cel mai poluat, pe baza nivelurilor medii de particule fine de materie, PM2,5, din ultimii doi ani calendaristici.

În perioada 2019-2020, orașele europene cu cea mai bună calitate a aerului au fost orașul Umeå din Suedia, orașul Tampere din Finlanda și orașul Funchal din Portugalia. Cele trei orașe cu cel mai mare nivel al poluării au fost orașul Nowy Sacz din Polonia, orașul Cremona din Italia și orașul Slavonski Brod din Croația.

Din cele 323 de orașe incluse în instrumentul de vizualizare a calității aerului din 127 de orașe a fost clasificată ca fiind bună, ceea ce înseamnă că este sub valoarea orientativă bazată pe criterii de sănătate a expunerii pe termen lung la PM2,5 de 10 micrograme pe metru cub de aer (10 μg/m3) stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Uniunea Europeană a stabilit o valoare-limită anuală a PM2,5 de 25 μg/m3 în temeiul politicilor pentru asigurarea unui aer curat în Europa. Instrumentul de vizualizare evaluează calitatea aerului pe termen lung ca fiind foarte slabă atunci când nivelurile de PM2,5 ating pragul respectiv sau îl depășesc, iar cinci orașe din Polonia, Croația și Italia se încadrează în această categorie.

Particulele fine de materie sunt poluantul atmosferic cu cel mai mare impact asupra sănătății din punctul de vedere al deceselor premature și al bolilor. Instrumentul de vizualizare furnizează informații cu privire la calitatea aerului pe termen lung în fiecare oraș. Expunerea pe termen lung la PM2,5 cauzează boli cardiovasculare și respiratorii.

Deși s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în Europa în ultimul deceniu, ultima analiză anuală a AEM privind calitatea aerului a concluzionat că expunerea la particule fine de materie a cauzat aproximativ 417 000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018.

Deși calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, nivelul de poluare a aerului rămâne stăruitor de mare în numeroase orașe din Europa. Acest instrument de vizualizare a calității aerului în orașe le oferă cetățenilor o metodă simplă de a verifica unde se clasează orașul lor în raport cu alte orașe din punctul de vedere al poluării aerului. Instrumentul de vizualizare furnizează informații concrete și locale, care pot îndemna cetățenii să se adreseze autorităților locale pentru soluționarea problemelor. Acest fapt ne va ajuta pe toți să realizăm obiectivele UE privind reducerea poluării la zero.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM

Cum funcționează instrumentul de vizualizare a calității aerului

Instrumentul de vizualizare furnizează date cu privire la nivelurile de particule fine de materie din peste 300 de orașe din statele membre ale AEM. Se folosesc date raportate la AEM de statele membre ale acesteia conform directivelor UE privind calitatea aerului înconjurător. Datele provin din măsurători ale nivelurilor de PM2,5efectuate pe teren de peste 400 de stații de monitorizare din zone urbane și suburbane ale orașelor. Stațiile respective oferă o imagine fidelă a situației expunerii populației la poluarea aerului.

Interpretarea datelor și clasificările se bazează pe concentrația medie anuală de PM2,5 din ultimii doi ani calendaristici, utilizându-se date actualizate pentru anul cel mai recent și date validate privind calitatea aerului pentru anul anterior. Tabelul clasifică orașele europene după nivelurile medii de particule fine de materie din ultimii doi ani calendaristici compleți. AEM va cerceta, în viitor, posibilitatea introducerii altor poluanți atmosferici importanți în cadrul noului instrument de vizualizare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit o valoare orientativă bazată pe criterii de sănătate a expunerii pe termen lung la particulele fine de materie de 10 micrograme pe metru cub de aer (10 μg/m3). Uniunea Europeană a stabilit o valoare-limită anuală a particulelor fine de materie de 25 μg/m3 în temeiul politicilor pentru asigurarea unui aer curat în Europa.

Instrument de vizualizare evaluează calitatea aerului ca fiind:

  • bună, pentru nivelurile de particule fine de materie care sunt mai mici decât valoarea orientativă anuală stabilită de OMS de 10 μg/m3;
  • moderată, pentru nivelurile mai mari sau egale cu 10 μg/m3 și mai mici decât 15 μg/m3;
  • slabă, pentru nivelurile mai mari sau egale cu 15 μg/m3 și mai mici decât 25 μg/m3 și
  • foarte slabă, pentru niveluri mai mari sau egale cu valoarea-limită stabilită de Uniunea Europeană de 25 μg/m3.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că nu toate orașele sunt incluse. Setul de date cuprinde orașe care fac parte din Auditul urban al Comisiei Europene și care au o populație de peste 50 000 de locuitori. Orașele care nu au stații de monitorizare urbane sau suburbane nu sunt incluse și nici orașele în care datele furnizate de stațiile de monitorizare respective acoperă mai puțin de 75 % din zilele unui an calendaristic.

Alte produse ale AEM cu privire la calitatea aerului

Dacă doriți să aflați care este calitatea aerului din orașul dvs. în acest moment, consultați Indicele european privind calitatea aerului. Indicele prezintă informații privind calitatea aerului din ultimele două zile și o prognoză pe 24 de ore, precum și recomandări bazate pe criterii de sănătate privind expunerea pe termen scurt la poluarea aerului. De asemenea, indicele acoperă o gamă mai largă de poluanți atmosferici, inclusiv particulele în suspensie, dioxidul de azot, dioxidul de sulf și ozonul.

Mai multe informații privind impactul poluării aerului asupra sănătății în Europa sunt disponibile aici.

Consultați ultimul raport anual al Agenției Europene de Mediu privind calitatea aerului în Europa aici.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x