Ce face Europa pentru mine
Uniunea Europeană, care, din anii 1970, se preocupă de protecția mediului în care trăim, dispune în prezent de un set amplu de norme referitoare la aspecte de protecție a mediului, printre care calitatea aerului, siguranța chimică, acțiuni climatice, protecția naturii, gestionarea deșeurilor și calitatea apei. În ceea ce privește, de exemplu, aspectele care țin de climă, natură și substanțe chimice, UE a fost un pionier în domeniul protecției mediului și a sănătății, inspirând și alte țări din lume să îi urmeze exemplul.
Realizările UE nu țin însă numai de domeniul trecutului. Atitudinea sa în ceea ce privește protecția mediului este orientată spre viitor. UE a stabilit astfel obiective detaliate care trebuie atinse până în 2020 și 2030 și care sunt ghidate de o viziune pe termen mai lung: până în 2050, să ajungem să trăim bine, în limitele ecologice ale planetei.
Organizațiile neguvernamentale de mediu joacă un rol important în sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele de mediu și în inițierea unui dialog despre măsurile care ar trebui luate în momentul de față și pe viitor în cadrul politicii UE în materie de mediu și climă. Uniunea Europeană finanțează ONG-urile de mediu prin programul LIFE pentru a le ajuta să contribuie la politicile actuale și viitoare. ONG-urile de mediu independente, fără scop lucrativ, active la nivel european pot solicita anual o astfel de finanțare. Într-un an, UE sprijină de regulă între 25 și 30 de organizații. Printre ONG-urile finanțate în prezent se numără WWF Europe, Climate Action Network Europe (Rețeaua de acțiune pentru schimbări climatice din Europa), Friends of the Earth Europe, BirdLife Europe și Slow Food.