Poluarea luminoasă și amenajarea urbană, sau cum să redescoperim farmecul nopții
Poluarea luminoasă începe să fie luată în considerare din ce în ce mai mult în proiectele de amenajare urbană, iar specialiștii în iluminat public caută soluții care să protejeze biodiversitatea fără să afecteze activitățile umane.
În birourile sale din Paris, François Migeon, designer de iluminat, lucrează împreună cu echipa sa la un proiect pentru un cartier ecologic în Pantin, în apropierea capitalei.
Acesta va include clădiri noi și spații verzi, dar există și planuri de a crea o rețea de zone fără lumină artificială – așa numitele „coridoare întunecate” – pentru a permite migrarea speciilor între zonele naturale.
„Ne-am dat seama că nu avem neapărat aceeași faună și floră în toate zonele. Cu cât vor fi mai conectate, cu atât biodiversitatea se va îmbogăți mai mult, iar noaptea este un moment potrivit pentru a facilita această migrare”, explică François Migeon.
„Acum știm că acest tip de poluare are „aceleași efecte” ca betonul, adică poate duce la degradarea habitatelor pentru speciile sensibile la lumina artificială de pe timpul nopții și va crea, de asemenea, obstacole pentru acestea”, explică Romain Sordello, expert în domeniu la Oficiul Francez pentru Biodiversitate.
Specialistul expune o serie de consecințe negative: „Animalele care se orientează după stele vor avea tendința să se îndrepte către luminile artificiale și vor fi atrase „în capcane”, unde, de cele mai multe ori, mor din cauza epuizării, la fel ca insectele”.
La polul opus, anumite animale –precum liliecii și amfibienii – sunt alungate de lumină, fiind expuse, astfel, prădătorilor.
Așadar, pentru a le proteja, sunt necesare aceste „coridoare”, unde este predominant întuneric. François Migeon prezintă harta viitorului cartier Patin: un cimitir într-o parte, un spațiu verde în cealaltă parte, iar puțin mai departe, parcul Villette. Acestea vor fi conectate prin drumuri care vor rămâne în întuneric.
Chiar avem nevoie de iluminat public peste tot și în orice moment?
„Când avem un proiect, încercăm să înțelegem cum funcționează orașul. Unde este gara? Unde sunt punctele de atracție? Există oameni care ies mai târziu în oraș? Acest lucru va forma un fel de program de iluminat, care ne va permite să oferim soluții adaptate”, explică designerul.
Există mai multe soluții care pot fi puse în aplicare, precum detectarea mișcării și stingerea luminilor. Specialiștii în iluminat lucrează, de asemenea, la soluții inovatoare, cum ar fi utilizarea unui telefon mobil pentru aprinderea luminilor doar în zona traversată sau a unor lanterne portabile care pot fi închiriate, după modelul bicicletelor Vélib.
Este o idee susținută de Roger Narboni, care a dezvoltat conceptul de coridor întunecat în iluminatul public: „Trebuie să ne schimbăm complet perspectiva”, spune specialistul care ne-a primit în apartamentul său din Paris.
„Chiar avem nevoie de iluminat public peste tot și în orice moment? Nu am putea să oferim mai multă autonomie oamenilor? Putem folosi senzori, detectoare de mișcare, chiar și control vocal. Avem la dispoziție tehnologii incredibile, în prezent”, spune el.
Încă este esențial ca autoritățile publice să contribuie la acest proces. La sfârșitul anului 2018, Franța a adoptat un ordin privind reducerea poluării luminoase, care stabilește stingerea luminilor în parcuri și vitrine la ora unu dimineața. Mijloacele de control rămân, însă, limitate.
În plus, locuitorii orașelor se confruntă cu un sentiment de nesiguranță pe timpul nopții, chiar dacă aceasta nu favorizează, neapărat, agresiunile. „Este important să ținem cont, totuși, de acest lucru”, afirmă Roger Narboni. „Putem crea trasee diferențiate, atât în zonele întunecate, cât și în cele luminate.”
Deși mai este un drum lung de parcurs, oamenii conștientizează din ce în ce mai mult această problemă, consideră specialiștii intervievați de AFP.
„Nu cred că vom ajunge la întuneric total în următorii zece ani, dar consider că este nevoie de educație în această privință: trebuie să redescoperim farmecul nopții”, concluzionează Roger Narboni. Mai ales pentru că acest lucru va permite și economisirea de energie.
sursa: rfi după articolul AFP publicat de France 24, foto Roger Narboni