Blog
Plantele alergice și alergiile de sezon

Plantele alergice și alergiile de sezon

Alergiile sunt cunoscute din literatura de specialitate ca fiind diferite reacții ale organismului, datorate contactului pe care acesta îl are cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Nu toate persoanele sunt afectate de alergii, însă cele care au un sistem imunitar care este predispus la acestea, au diferite reacții neplăcute. Căile de pătrundere în organism ale alergenilor sunt multiple: prin inhalare, ingerare sau prin simplu contact cu pielea. Indiferent care ar fi modalitatea de pătrundere în organism acestea produc simptome variate (de la o simplă lăcrimare, la mâncărimi la nivelul ochilor, strănut, respirație șuierătoare, congestie nazală, crize de astm, iritații la nivelul pielii, eczeme cutanate, etc.). Unul din principalul alergen la care sunt sensibile din ce în ce mai multe persoane este polenul plantelor. Principalele plante care pot produce alergii prin intermediul polenului sunt cele la care întâlnim o polenizare anemofilă (caz în care polenul este răspândit prin intermediul aerului) (ex. Ambrosia artemisiifolia, speciile genurilor Alnus, Salix, Morus, Quercus, Juniperus, etc.). Zilele cu vânt puternic sunt cele în care se manifestă cel mai mult alergiile. La polul opus sunt perioadele ploioase din timpul anului, care îndepărtează alergenii din aer.Din categoria alergenilor fac parte și sporii unor ciuperci, în special al celor din categoria mucegaiurilor, acarienii de praf pe care îi întâlnim peste tot, veninul albinelor, latexul prezent în organele vegetative ale unor plante, proteinele din unele alimente, anumite metale, medicamente, etc.

Primăvara este anotimpul în care apar primele alergii, datorită înfloririi a numeroase plante spontane și cultivate. Dintre acestea amintim: aninul (Alnus glutinosa), frasinul (Fraxinus spp.), mesteacănul (Betula pendula), alunul comun (Corylus colurna), ulmul (Ulmus spp.), salcia (Salix spp.), arțarul (Acer spp.), dudul (Morus alba), stejarul (Quercus robur), ienupărul (Juniperus spp.),  păiușul (Festuca spp.), urzicile (Urtica spp.), iarba câmpului (Agrostis spp.). Pe timpul verii numărul plantelor care pot produce alergii este mai scăzut. Acestea sunt în principal cele din categoria buruienilor ruderale și segetale  (ex. Ambrosia artemisiifolia, Amaranthus spp.), însă sunt și din cea a speciilor folositoare (medicinale sau melifere): Matricaria recutita, Parietaria officinalis, Leucanthemum vulgare etc.). Cele mai cunoscute alergii de toamnă sunt cele respiratorii și sunt provocate de polenul unor plante care-și maturează polenul în acest anotimp: Artemisia vulgaris, Artemisia absinthium, Plantago lanceolata, Ambrosia artemisiifolia, etc.

Indiferent în ce perioadă din timpul anului ne aflăm este bine de știut care sunt cele mai simple măsuri de protecție împotriva alergenilor (este de preferat ca timpul liber să fie petrecut dimineața devreme și seara foarte târziu, deoarece în aceste perioade din timpul zilei cantitatea de alergeni din aer este scăzută, se recomandă purtatul ochelarilor, a unor măști de protecție sau a unei eșarfe care să acopere căile respiratorii etc.). Cunoscând aceste măsuri putem ameliora reacțiile organismului la diferiții alergeni produși de plante sau de alte categorii de organisme.

Autor: Lect. univ. dr. Daniel Răduțoiu UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA – FACULTATEA DE HORTICULTURĂ

PLANTE ALERGICE ȘI ALERGIILE DE SEZON
PLANTE ALERGICE ȘI ALERGIILE DE SEZON
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x