Blog
Importul a 33 tone de deseuri de polistiren din Israel, prin portul maritim, oprit de Garda de Mediu
Garda de Mediu Constanţa a interzis importul a circa 33 de tone de deşeuri de polistiren presat în baloţi, sosite în Portul Constanţa Sud, au informat, marţi, reprezentanţii instituţiei.
Deşeurile au fost expediate de o firmă din Israel şi ar fi trebuit să ajungă la o societate din judeţul Buzău.
”33 tone de deseuri au fost oprite la Punctul de Trecere a Frontierei Constanta Sud
Garda Nationala de Mediu Constanta a interzis importul deseurilor incarcate in doua containere, sosite in Portul Constanta Sud. Deseurile au fost expediate de o firma din Israel si ar fi trebuit sa ajunga la o societate din judetul Buzau. Cantitatea totala aflata in cele doua containere este de 32.929 kg, reprezentand deseuri de polistiren presat in baloti. Importul a fost inregistrat in registrul ROAFM, insa echipa de comisari a constatat mai multe neconcordante intre documentele depuse la Biroul vamal de Frontiera pentru realizarea importului si informatiile incarcate de importator in aplicatie. Autorizatia de mediu din setul de documente nu era aceeasi cu autorizatia de mediu din registrul ROAFM, iar documentul care insoteste transferul deseurilor –Anexa VII nu este completat conform cerintelor Regulamentului 1013/2006. Din aceste documente nu a reiesit in mod clar amplasamentul/adresa instalatiei de valorificare a deseurilor de polistiren si daca exista autorizatie de mediu pentru punctul de lucru unde se afla instalatia de valorificare a acestora. Garda Nationala de Mediu face urmatoarea precizare: „Importul/transferul oricăror tipuri sau cantităţi de deşeuri în România se poate realiza numai către instalaţii de valorificare”, conditie obligatorie prevazuta de legislatia in vigoare.”
sursa: Facebook Garda de Mediu Constanta
Cantitatea totală de deşeuri de polistiren presat în baloţi, de 32.929 kilograme, se afla în două containere.
“Importul a fost înregistrat în registrul ROAFM, însă echipa de comisari a constatat mai multe neconcordanţe între documentele depuse la Biroul vamal de Frontieră pentru realizarea importului şi informaţiile încărcate de importator în aplicaţie. Autorizaţia de mediu din setul de documente nu era aceeaşi cu autorizaţia de mediu din registrul ROAFM, iar documentul care însoţeşte transferul deşeurilor – Anexa VII – nu este completat conform cerinţelor Regulamentului 1013/2006. Din aceste documente nu a reieşit în mod clar amplasamentul/adresa instalaţiei de valorificare a deşeurilor de polistiren şi dacă există autorizaţie de mediu pentru punctul de lucru unde se află instalaţia de valorificare a acestora“, se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Mediu Constanţa.
Potrivit sursei citate, importul/transferul oricăror tipuri sau cantităţi de deşeuri în România se poate realiza numai către instalaţii de valorificare - condiţie obligatorie prevăzută de legislaţia în vigoare. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă; editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)