Scrisoare deschisă către ministrul mediului, Tánczos Barna
Șeful de ocol demis de la Ghimeș – Cazul de la Ghimeș, unde fosta echipă de conducere a ocolului silvic privat a fost înlăturată, s-a mutat din Valea Trotușului direct în birourile oficialilor de la București.
Zilele trecute ministrul mediului, Tanzcos Barna, a primit o scrisoare deschisă de la Gabriel Oltean, fostul șef de ocol, în care acesta solicita clarificări privind modul de funcționare al ocoalelor silvice private în contextul demiterii sale de la șefia RA Ocolul Silvic Ghimeș.
În scrisoarea deschisă Oltean denunță faptul că în ciuda informărilor pe care le-a făcut și a prevederilor Codului Silvic, Consiliul Local de la Ghimeș nu a respectat legislația în vigoare și nu și-ar fi revocat Consiliul de Administrație. Așadar, spune Oltean, șefului de ocol nu i-ar fi fost recunoscut dreptul de reprezentare și de conducere.
Oltean susține în scrisoare că acestea ar fi fost motivele pentru cercetarea disciplinară și ulterior desfacerea contractului de muncă.
În perioada în care a fost la conducerea ocolului, Oltean și-a atras antipatia unei părți din comunitatea din Ghimeș, dar și a unor reprezentanți ai administrației locale. Motivele au fost legate de măsurile pe care Oltean le-a impus pentru a limita furtul de lemn din fondul forestier, proprietatea comunei Ghimeș – program la pădure, bariere pe drumurile forestiere și sistem de supraveghere video în zonele de acces în pădure.
După ce a Oltean a fost demis, camerele de supraveghere nu au mai putut fi accesate livestream pe canalul de youtube. Până la suspendarea lor, sistemul video a surprins mai multe transporturi de lemn fără documente. Printre cei care au fost surprinși transportând lemn fără aviz în SUMAL a fost și unul dintre consilierii locali, candidat din partea PSD la alegerile locale din 2020.
Ulterior dosarul penal împotriva acestuia a fost clasat. Șoferul s-a ales doar cu o contravenție pentru că anchetatorii au susținut că acesta ar fi transportat exact sub limita de 10 metri cubi impusă de Codul Silvic. Limită care dacă este fi depășită transformă fapta în infracțiune, iar camionul folosit pentru transportul de lemn este confiscat.
Din documentele de anchetă nu reiese dacă investigatorii au estimat ei cubajul de 9.8 mc, sau au utilizat volumul indicat de către consilier în timpul audierilor.
O altă decizie a lui Oltean, care a fost catalogată de unii ca fiind „neortodoxă”, a fost înlocuirea ciocanului silvic cu un sistem nou și performant – mai exact utilizarea unor cuie cu RFID care folosesc tehnologia identificării prin radio frecvență. La sfârșitul lunii mai echipa lui Oltean a făcut prima marcare cu acest sistem nou. După o lună același Oltean anunța că a fost îndepărtat de la conducerea ocolului.
sursa: Blog de reporter