Blog
Green24.ro – Ministerul Mediului vrea să modifice HG privind Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Green24.ro – Ministerul Mediului vrea să modifice HG privind Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Reprezentanții RetuRO, compania care a depus la minister documentele necesare pentru a primi acreditarea de a administra viitorul SGR, spun că modificările reprezintă, în anumite, privințe o noutate absolută. 

“La articolul 19,  după alin. (5) se introduce un nou alin (5.1) care va avea următorul cuprins:(5.1) Prin excepție de la prevederile art. 18 alin. (2) și ale art. 19 alin. (5), în situația în care administratorul SGR nu poate fi constituit în termen de 120 de zile de la de la expirarea termenului prevăzut la art. 18 alin. (5) inițierea procedurii de selecție prevăzute la alin. (2), din orice motiv, administratorul SGR va putea fi constituit având ca unic acționar statul român, prin autoritatea publică centrală în domeniul protecției mediului; în acest caz, prin derogare de la prevederile alin. (7), membrii Consiliului de administrație vor fi nominalizați de acționarul unic”, se arată în proiectul de Hotărâre.

“În cei trei ani în care am fost implicați în toate discuțiile cu Ministerul Mediului, nu a existat perspectiva ca SGR să fie administrat 100% de stat, ținând cont de faptul că industria responsabilă are obligația atingerii țintelor de colectare și reciclare a ambalajelor, conform legii. Faptul că această schimbare vine acum, după ce am parcurs toate etapele prevăzute de legislație pentru a putea fi acordată licența de operare, înseamnă un dezechilibru al tuturor eforturilor depuse de industria producătorilor de băuturi în ultimii ani”, a declarat, pentru Green Report, Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României pentru Mediu, acționar în compania RetuRO și președinte al Directoratului RetuRO.

De asemenea, tot la articolul 19 se introduce alineatul (9) care prevede, printre altele, că desemnarea administratorului SGR își încetează aplicabilitatea de drept și în situația în care “administratorul SGR nu realizează cel puțin jumatate din obiectivele de colectare ale producătorilor  prevăzute la art. 4 alin. (2), pentru fiecare tip de material”, adică, potrivit Ecoteca, 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru perioada cuprinsă între data de 1 octombrie 2022 şi data de 31 decembrie 2022.

Președintele Directoratului RetuRO a subliniat faptul că industria producătorilor de băuturi răcoritoare și bere nu susține această schimbare de structură a sistemului și își dorește claritate privind pașii pe care Ministerul Mediului îi va întreprinde pentru a deveni acționar în compania RetuRO, acesta fiind singurul operator care a depus o solicitare pentru obținerea licenței de operare a sistemului de garanție-returnare, conform cerințelor prevăzute în legislația actuală.

De asemenea, Alice Nichita, președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, acționar în compania RetuRO, a reamintit că industria producătorilor de băuturi și-a asumat încă de la început un angajament de a defini și implementa un sistem eficient și transparent.

În toți acești ani, industria producătorilor de băuturi a respectat toate termenele legale de implementare a tuturor pașilor din proces și a investit deja câteva sume semnificative în consultanță specializată, cu scopul de a ne asigura că cel mai mare proiect de economie circulară din România, respectiv SGR, va fi corect implementat. Toate aceste eforturi au fost și sunt depuse constant în beneficiul consumatorilor, pentru le oferi un sistem funcțional și simplu din prima zi”, a spus Alice Nichita.


Totodată, comercianții ridică și ei un semnal de alarmă asupra modificărilor propuse de autorități.


„În calitate de comercianți, purtăm constant discuții cu toate părțile implicate în implementarea sistemului de garanție-returnare în România. Pentru noi este foarte important să organizăm acest sistem într-un mod eficient, fără sincope, care să servească nevoii clienților noștri, consumatori ai produselor ce fac obiectul SGR, precum și obiectivelor comune de a crea o economie circulară sustenabilă. În acest moment nu este oportună modificarea strategiei de organizare a unui asemenea sistem ce angrenează resurse considerabile, în mod special din mediul de business, dar și de la consumatorii noștri”, a declarat Maria Maxim, președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu, acționar al companiei RetuRO.

surse: greenreport foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x